Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alexandr malý- lacewing

15.05.2006

 V loňském roce jsem si pořídil pár alexandrů malých - mutace lacewing. Samec-modrý, byl dvouletý, samice-olivová, tříletá. V průběhu prosince a ledna již byla znatelná aktivita páru. Po kontrole budky jsem zjistil, že máme 5 vajec, z toho 4 plné. Vylíhla se 4 mláďata, avšak po třech dnech jsem jedno našel mrtvé s ukousnutým zobákem. Ostatní už mi dělali pouze radost. Nyní mám dvě mláďata modrá pastelová a jedno šedé -  lacewing.

14.2.2007

Tak jsme opět o rok dále. Pár alexandrů malých opět zasedl a asi před 14ti dny se opět začali líhnout mláďata. Snůška byla 6 vajec, z toho 5 plných. Vylíhli se 4 mláďata. V jednom vejci pokus o vylíhnutí nevyšel. Po částečném narušení skořápky zůstalo mládě uvnitř.  Dnes jsem 3 mladé okroužkoval a musím přiznat, že jsem u dvou málem zaváhal. Bylo to opravdu za pět minut dvanáct.

27.2.2007

Dnes jen krátce. Mláďata úspěšně rostou a jsou všechna okroužkována. Neustále mě udivuje spotřeba krmení. Dvě jablka a velká mrkev na den je běžná spotřeba mimo suchého krmení. Míchanici pár bral jen několik málo dní po vylíhnutí. Před vylíhnutím, ani  asi cca po 14 dnech už o ni nejeví zájem, takže jsem ji přestal dávat. Jak jsem ji dal do misky , tak jsem ji zase večer vyhodil.  Stejně tak v půběhu roku nejeví zájem o nic jiného než o mrkev a jablka. V průběhu krmení mladých berou veškeré ovoce, jež je k dispozici i okurky, papriku a jiné.  Ale po zkušenosti z loňska očekávám, že je to opět jen přechodné.  Pro dnešek vše, pokračování zas až bude chvíli klidu.

9.2.2008

Další rok je za námi a pro chov alexandrů začala nová chovná sezóna.Samice mi před 14 dny snesla 4 vejce, ale při snesení čtvrtého nastali problémy. Samici to trvalo přes týden. Byla značně vysílená a myslel jsem , že o ni přijdu.  Snesla až když jsem ve voliérách zvýšil teplotu na cca 23 stupňů. Nevím, jestli to bylo tím, ale snesla hned druhý den. Běžně vytápím na 16 až 18 stupňů  a nikdy nebyl problém. Po dobu, kdy samice nesnášela, byla venku z budky, ale když jsem teď prohlížel vejce, tak to vypadá na 3 plné, takže to nejspíš nebude mít následky. Ihned po snesení vejce zasedla.

K minulé sezóně jen krátce. Všechna mládata se povedlo odchovat. Dvě jsem si nechal pro sebe. Mám také šedého pastelového lacewing samce z chovu předloni. Nyní jsem mu sehnal stejně starou samici modrou lacewing do páru. Aby toho nebylo málo, přivezl jsem si ještě pár 1,0 lacewing zelený a 0,1 údajně stěpitelná na hlava ocas. Jen musím ještě prozkoumat jak štěpí, protože jsem si myslel že štěpí jen samec.  Dále jsem pořídil žlutého samce, ale zatím nemám jasno jak s ním naložím. Mám tu sice dva modré pastelové lacewing, ale zatím nejsem schopen určit pohlaví.

 

Náhledy fotografií ze složky Chov 2006

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář