Jdi na obsah Jdi na menu
 


9.2.2008

15.12.2007 jsem si splnil svůj dlouholetý sen a pořídil si pár žaků. Tedy alespoň doufám že pár. Ptáci údajně měli loni jedno mládě, ale věřit se dnes nedá nikomu, tudíž zkusím udělat DNA. První co mě čekalo byla kompletní přestavba voliérové místnosti. Voliéru pro žaky jsem dokončil mezi svátky na konci roku a někdy od 30.12.2007 "bydlí" ve svém. Do voliéry jsem zavěsil budku, nebo spíše boudu z fošny 50 mm  silné. Pár dní ptákům trvalo, než si na nové bydlení zvykli, ale už je to v pohodě. Jen když přijdu, tak se schovají do boudy a vylezou až když odejdu, takže je sleduju většinou doma v televizi. Ještě bych chtěl zabudovat kameru s nočním viděním do budky, ale nějak to nestíhám. Zatím jsem je vyfotil jen v provizorní voliéře po tom, co jsem je dovezl domů. Fotku dám do fotogalerie, snad se mi povede udělat víc a hlavně kvalitnějších fotek, protože tato je jen z telefonu. Takže dneska vše.

7.9.2008  tak jsem si myslel (najivně), že doplním v galerii žaků nějaké fotky. Bohužel,od chvíle, co jsem dal do voliéry boudu je nemožné je spatřit na vlastní oči.  Někdo doporučuje boudu odebrat, někdo zas ji nechat, tak nevím. Pokud bych rád nějaký odchov, je asi nesmysl boudu odebrat. Tak asi budu muset být trochu trpělivý. Je fakt, že pokud v zařízení nejsem, jsou žaci venku. Jen se nechtěj nechat rušit. Tak zas někdy.

4.12.2009  Od loňka se v chování žaků nic nezměnilo. Jen taková drobnost: v lednu se mi  vylíhla dvě mláďata. Jedno po pěti týdnech padlo, druhé jsem odchoval ručně, neboť rodiče se o mládě přestali starat. Tři měsíce probíhalo vše dobře, ale najednou mládě přestalo přijímat potravu a začalo chřadnout. Po prodělané léčbě se dlouho stav nelepšil, až poslední dobou (asi po půl roce začal Ferda , jak mu říkáme, trochu nabírat a snad se časem dostane pořádně do formy. Mládě máme pořád doma a už to tak asi zůstane.

8.2.2010 Tak náš Ferda je pořád u nás. Celou dobu nechtěl vůbec přijímat běžnou ptačí potravu. Jeho jídelníčkem jsou piškoty a vše , co si kdo vezme na talíř. Někdy to vypadá, že máme doma spíš masožravce než  papouška.  Před asi 3 týdny ale nastal zlom. Ferdovi začala chutnat slunečnice a jiná zrníčka, tak mám radost, že alespoň něco z běžné potravy mu začalo chutnat. Ještě ho donutit brát nějaké ovoce nebo zeleninu, tak budu rád.   V prosinci starý pár opět zasedl, ale zase bylo zklamání. Měli 3 plná vejce, ale vyllíhlo se jen jedno mládě a to po pěti dnech bez zjevné příčiny uhynulo. Bylo nakrmené a ani nejevilo známky nějakého zranění, tak nevím. Teď to vypadá, že snad pár opět zasedne, tak se zas budem těšit. 

18.1.2015  Již delší dobu nejsem schopen své stránky nějakým způsobem aktualizovat. Důvodem je pracovní zaneprázdnění. Poslední dva roky jsem se ani nesnažil o nějaké odchovy.  Snad se situace trochu zlepší. Jen jsem ještě na přelomu roku 2010 a 11 odchoval ještě jedno mládě. Tak zase někdy.